Puder bambusowy – czy warto stosować?

BEE – puder bambusowy to biały oraz niezwykle lekki proszek będący roślinną opcją dla pudrów mineralnych, będący w 100% materiałem roślinnym, naturalnym. Jest przeznaczony wyjątkowo do skór przetłuszczających się oraz mieszanych. Posiada zdolność doskonałej absorpcji zapasu sebum, pozostawia skórę na niezwykle długo miękką i jedwabisto gładką. Przeszło 90% pudru stanowi zmikronizowana krzemionka, jaka wizualnie wygładza cerę, sprawiając poczucie wypoczętej, z idealną poświatą.

Wszystko, co należy wiedzieć o pudrze bambusowym

Puder bambusowy – identycznie jak ryżowy – zajmuje nadmiar sebum oraz matowi cerę, jednak poza tymże jego właściwości są całkiem odmienne. Może być wykorzystywany na każdy typ skóry, jednak zaleca się go przede wszystkim osobom ze skórą mieszaną, trądzikową, łojotokową oraz skłonną do przetłuszczania się. Unikać czy rzadko wykorzystywać powinny go posiadaczki skóry suchej, bowiem może spowodować do niepotrzebnego przesuszenia.

Puder bambusowy – jak funkcjonuje?

Puder bambusowy ma odpowiednie właściwości jak puder ryżowy. Przede wszystkim matuje oraz wchłania nadmiar sebum. Dobrze poradzi sobie ze świecącą oraz tłustą skórą. Funkcjonuje jak utrwalacz makijażu, jednak też baza. Również jest przejrzysty, przystosowuje się do każdego rodzaju cery – pomimo tego, iż jest w postaci białego proszku, nie pozostawia wyróżniających się białych plamek na twarzy. Jest to artykuł, jaki nie jedynie sprawdza się w makijażu, jednak też w pielęgnacji. Puder bambusowy jest trochę bogatszy w elementy wzmacniające aniżeli puder ryżowy.

Właściwości pielęgnacyjne pudru bambusowego

Puder bambusowy nie jedynie wchłania nadmiar sebum, jednak funkcjonuje także pielęgnacyjnie na skórę w odmienny sposób. Przede wszystkim ma właściwości antybakteryjne, uspokajające oraz wspierające podrażnienia. Więc jest artykułem, po jaki tak chętnie sięgają panie. Natomiast puder bambusowy można zastosować także całkiem odmiennie. Może on zastąpić nam np. kupowany w sklepie suchy szampon!

Puder bambusowy – co to jest oraz czym różni się od pudru ryżowego?

Puder bambusowy także wchłania nadmiar sebum oraz matowi cerę, jednak poza tymże jego wartości różnią się od pudru ryżowego. Jest dedykowany do każdych rodzajów cery oraz może być wykorzystywany jako zachowanie podkładu do twarzy, natomiast też ułożony na krem nawilżający czy ochronny z filtrem. Prócz pochłaniania sebum oraz widocznego wyrównania cery, pielęgnuje ją, natomiast wykorzystywany systematycznie, polepsza wygląd skóry. Zamknięta w pudrze bambusowym krzemionka posiada właściwości antybakteryjne oraz łagodzące. Dzięki temu funkcjonuje przeciwko pryszczom oraz wycisza niedoskonałości.

 

Jak działa puder bambusowy?

Puder bambusowy wytwarzany jest ze specjalnego rodzaju bambusa przerastającego lesiste wzgórza Indii. Drzewo bambusowe jest najszybciej wzrastającą rośliną na świecie, mającą wielkość, aż do 35-40 metrów. Drewno bambusa jest bardzo wytrzymałe oraz ozdobne, z tego względu jest często stosowane w budownictwie oraz do produkcji mebli. Łodygi bambusa są bardzo bogate w roślinne związki krzemu (krzemionkę). W związku z tymże, obowiązkowo musimy wiedzieć, jak właściwie działa puder bambusowy.

Puder bambusowy – naturalne minerały

Bije na głowę najlepsze podkłady do twarzy, tzw. mineralne, bowiem sam jest kopalnią tego rodzaju elementów – często krzemionki. Mimo tego, iż ma jej aż 90%, jest lekki jak mgła. To zasługa niezwykle dobrego pokruszenia masy roślinnej – jej pojedyncze cząstki mają w pudrze wielkość paru mikronów. To jeden spośród najmniejszych pudrów na rynku – więc konkretnie pokrywa skórę gładką, długo zachowującą się powierzchnią o dobrych właściwościach wchłaniania wilgotności oraz sebum.

Jak funkcjonuje puder bambusowy?

Puder bambusowy to naturalny kosmetyk, jaki nie ma oleju parafinowego oraz silikonów, jakie znajdują się w większości kosmetyków do twarzy. Dzięki temu nie ma niekorzystnego wpływu na cerę oraz nie zapycha jej. To dobry dobór dla osób ze skórą uciążliwą, tłustą, mieszaną oraz wrażliwą. Również funkcjonuje antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie, co znaczy, iż pomaga uleczyć wszelkie niedoskonałości. Tego typu puder może się natomiast nie sprawdzić w wypadku cery suchej oraz osuszonej, ponieważ może ją również przesuszyć poprzez właściwości wchłaniające sebum.

Puder bambusowy – wykorzystanie


Zalecany jest wyjątkowo do twarzy, jako zupełnie naturalny, matujący oraz transparenty puder do twarzy, dostosowujący do każdej cery. Wyjątkowo sprawdzi się dla skóry tłustej, jakiej kłopotem jest świecenie i dla każdego pozostałego rodzaju w celu zmatowienia. Można go wykorzystywać bezpośrednio jako puder lub jako podstawę wygładzająco – matującą pod odmienne pudry czy podkłady. Można łączyć go w swobodnie odpowiednich proporcjach z tradycyjnymi pudrami drobnymi w celu oświetlenia czy wzmocnienia ich właściwości matujących.

Artykuł wykorzystywać można na całą twarz czy na niektóre partie np. strefę T aplikując za pomocą załączonego pucha. Przed pudrowaniem twarzy najlepiej odcisnąć puszek na szczycie dłoni, dzięki temu kosmetyk rozłoży się bardziej regularnie oraz sprawi, ze dana powłoka pudru nie będzie za gruba. Najlepsze rezultaty osiągamy nabierając małą ilość artykułu na wielki pędzel.

 

 

Czy warto stosować puder bambusowy?

Puder bambusowy (https://www.bee.pl/ecocera-bamboo-loose-powder-sypki-puder-bambusowy-8-g_p15812.html) uzyskiwany jest z wnętrza łodygi bambusa. To w pełni ekologiczny kosmetyk, jaki uchodzi za najodpowiedniejszy absorbent sebum. Do tego wykazuje właściwości pielęgnacyjne: funkcjonuje antybakteryjnie, łagodząco oraz wspiera łagodzenie stanów zapalnych. Największą korzyścią pudru bambusowego jest fakt, iż w jego składzie nie odnajdziesz żadnych sztucznych elementów, jakie są zwykle wykorzystywane w pudrach drogeryjnych.

Skąd pochodzi?

Można postawić twierdzenie, iż jest to artykuł niszowy. Tworzy się go z pewnego rodzaju Bambusa arundinacea, jaki zwykle jest tylko na obszarach Indii i południowych Chin. W efekcie dobrej obróbki masa roślinna jest pokruszona na bardzo delikatne części – ich wielkość stanowi tylko parę mikronów. Dzięki takiej wielkości cząsteczek puder z bambusa jest bardzo chłonny, natomiast również pozwala dokładne założenie niezwykle cienkiej powłoki, jaka nie obciąża cery.

Puder bambusowy – typy

Puder bambusowy dostępny jest w różnorodnych wersjach, zarówno jako artykuł własny, jak również dodatek do kosmetyków kolorowych oraz pielęgnujących. Można go odnaleźć w: pudrach koloryzujących, podkładach, korektorach, bronzerach oraz różach, balsamach, maskach do twarzy oraz płynach do demakijażu. Bezpośrednio jest w różnej konsystencji, zapisując się w pozostałe gusta pań. Puder sypki bambusowy to najpopularniejsza odmiana dostępna w drogeriach oraz sklepach eko. Dobrze konserwowany, zatrzymuje przydatność na 3 lata.

Puder bambusowy – właściwości

Puder z pędów bambusa to jeden spośród kosmetyków, jakie cieszą się jeszcze większym zaciekawieniem. Jest naturalny, neutralny oraz delikatnie obchodzi się ze skórą, nie zatykając jej. W jego składzie nie odkryjecie substancji, jakie mogą obciążać cerę, takich jak olej parafinowy, aluminium lub sylikony. Kosmetyk wygląda jak niezwykle drobny puder, wręcz pyłek, o jasnej barwie, jaki po założeniu na skórę pozwoli zdobyć jasne zgładzenie, bez białych śladów. Puder bambusowy promowany jest za własne niesamowite właściwości matujące – jedna aplikacja dostarcza choćby parę godzin matowej skóry.

Puder bambusowy – jest naturalny

Puder bambusowy na pewno spodoba się kobietom, jakie cenią sobie kosmetyki z doskonałym, naturalnym składem. W przeciwieństwie do znanych kosmetyków z drogerii, nie ma w jego składzie toksycznych treści, jakie na dłuższą metę mogą funkcjonować negatywnie na cerę twarzy. To także dzięki temu puder bambusowy do twarzy jest doskonały dla skóry trądzikowej, ponieważ nie ma w nim elementów, jakie przeważnie blokują pory oraz doprowadzają do tworzenia się stanów zapalnych w formie krost.